Από τα τούβλα στο σανό

Συμπληρώθηκαν πρόσφατα 28 χρόνια από την ημέρα (Σάββατο 29/11/1988) κατά την οποία αποκαλύφθηκε επισήμως το διαβόητο «σκάνδαλο Κοσκωτά», η πολύκροτη δηλαδή υπόθεση κατά την οποία ο αμφιλεγόμενος ιδιοκτήτης της «Τράπεζας Κρήτης» και Πρόεδρος του Ολυμπιακού Γιώργος Κοσκωτάς βρέθηκε να έχει υπεξαιρέσει, επί σειρά ετών, ποσόν που πλησίαζε τα 100 εκ. Ευρώ (σε δραχμές), για να χρηματοδοτήσει τις πολυσχιδείς επιχειρηματικές, αθλητικές και εκδοτικές δραστηριότητές του, υπό την κάλυψη (και προς όφελος) της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Κοσκωτάς είχε καταφέρει να δραπετεύσει στο εξωτερικό, για να συλληφθεί τελικά στις ΗΠΑ μερικούς μήνες αργότερα (το 1989), να εκδοθεί στην Ελλάδα το 1991 και να δικαστεί σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, από τον Μάρτιο εκείνου του έτους.

Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας, ο κατηγορούμενος πρώην τραπεζίτης και μάρτυρες υπεράσπισής του, ισχυρίστηκαν ότι είχαν επανειλημμένως μεταφέρει χρήματα στον Ανδρέα Παπανδρέου, μέσα σε κουτιά από παιδικές πάνες «Pampers», που περιείχαν τα συνθηματικώς αποκαλούμενα «τούβλα», δηλαδή συσκευασίες χαρτονομισμάτων, αξίας 1.000.000 δραχμών. Οι καταθέσεις εκείνες λίγο έλειψαν να προκαλέσουν την καταδίκη του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος τελικά αθωώθηκε με οριακή πλειοψηφία 7 προς 6. Ήταν μια ταραχώδης υπόθεση που απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη και συνέχισε να προκαλεί αναταράξεις για πολύν καιρό μετά την ολοκλήρωση της δίκης.

Παρομοίως περίεργη υπόθεση με τα υποτιθέμενα «τούβλα» του Ανδρέα Παπανδρέου που πρωτοακούστηκαν δημοσίως το 1991, ήλθε στο φως της δημοσιότητας 25 χρόνια μετά, τον περασμένο Ιούνιο, όταν το Zougla.gr δημοσίευσε (με τα αναμενόμενα… υπονοούμενα) διάλογο του εκδότη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Τάσου Καραμήτσου, με τον εφοπλιστή (και κατά σύμπτωση επίσης Πρόεδρο του Ολυμπιακού) Βαγγέλη Μαρινάκη, για 30 έως 50… «βιβλία» που θα αποστέλλοντο στον Αλέξη Τσίπρα. Ο επίμαχος διάλογος είχε γίνει 2 χρόνια νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2012 (προ των εκλογών) και ο εκδότης, μετά την αποκάλυψή του, δήλωσε σχετικά ότι αναφερόταν σε βιβλία προσφορών της εφημερίδας.

Τα ίδια υπονοούμενα περί… τούβλων ή… βιβλίων ψιθυρίζονται τις ημέρες αυτές, μετά από αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» ότι ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, γνωστός για την εξειδίκευσή του στη σύσταση εξωχωρίων εταιρειών (offshore), όχι μόνο μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά είχε συνοδεύσει το πολιτικό alter ego τού Αλέξη Τσίπρα, νυν Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, σε αποστολή στη Βενεζουέλα το 2013. Σήμερα το πρωί ο Ν. Παππάς δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ν. Χατζηνικολάου: «Αυτό το ταξίδι προφανώς και έχει γίνει, υπήρχε και άλλη συνοδεία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει προκύψει τίποτα. Τότε, υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό.».

Δηλαδή, η επίσημη αποστολή του τότε κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (που δεν είχε καμμία εξουσία ή αρμοδιότητα διαπραγμάτευσης διακρατικών συμφωνιών), μετέβη στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013, μαζί με έναν δικηγόρο ειδικό σε offshore, αλλά το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με σκοπό την πώληση… αγροτικών προϊόντων – σαν να λέμε, για να εξαχθούν… βρούβες ή βλήτα (ίσως και για να εισαχθεί… σανό)! Σε άλλα νέα, τον περασμένο Απρίλιο αποκαλύφθηκε στην Ισπανία ότι το «Κέντρο Πολιτικών και Οικονομικών Μελετών» (Centro de Estudios Políticos y Sociales, CEPS), ένα think tank στενά συνδεδεμένο με το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τους Podemos του Pablo Iglesias Turrión, κατά το διάστημα 2008-2012 είχε λάβει παρανόμως (άραγε, μέσω offshore;) χρηματοδότηση €7.000.000, από τον τότε Πρόεδρο της λατινοαμερικανικής χώρας Ούγκο Τσάβεζ. Η αποκάλυψη της περίεργης αυτής χρηματοδότησης πιθανολογείται ότι συνετέλεσε σημαντικά στην κατακρήμνιση των Podemos στις ισπανικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 26 Ιουνίου 2016. (Υπάρχει, άραγε, κάποιο «κέντρο» που διαθέτει και αρχίζει να δημοσιοποιεί «άπλυτα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την πίεση ή την πτώση της κυβέρνησης;)

Ας σημειωθεί εδώ (αφού το γεγονός μοιάζει να αγνοείται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση), ότι ενώ ο κ. Παπασταύρου επικρίνεται συχνά (και έντονα) από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις δικηγορικές δραστηριότητές του σε σχέση με εταιρείες offshore (π.χ. Panama Papers), ενώ ο (επίσης δραστήριος στον χώρο των offshore) συνάδελφός του κ. Αρτεμίου μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και συνοδεύει επίσημες αποστολές του ΣΥΡΙΖΑ σε ξένες χώρες (Βενεζουέλα, 2013). Δύο μέτρα και δύο σταθμά, με κραυγαλέο μάλιστα τρόπο – ίσως επειδή, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα και ο ίδιος ο Κύπριος δικηγόρος σε σχόλιό του στο Twitter, «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια.».

Μπορεί όμως, αντί για… βρούβες ή βλήτα (που σίγουρα δεν πούλησε στη Βενεζουέλα) και πιπεριές ή φασόλια (που προφανώς δεν αγόρασε), ο ΣΥΡΙΖΑ να συμφώνησε να εισάγει σανό, σε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες – προς χρήσιν των αφελών που εμπιστεύονται αυτήν την κυβέρνηση.


Warning: A non-numeric value encountered in /home/kentrodexia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009