Για όλα φταίει ο Σαμαράς

Μολονότι έχουν παρέλθει πάνω από δεκαέξι μήνες από την εκλογική ήττα τής 25ης Ιανουαρίου 2015 και την συνακόλουθη αποχώρησή του από την Πρωθυπουργία, παρακολουθώντας τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και τα ομονοούντα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της συμπολίτευσης, σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε μια καταστροφική θητεία στο τιμόνι της χώρας για 2,5 χρόνια και έκτοτε συνεχίζει να υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, με διάφορους τρόπους και σε καταλυτικό βαθμό.

Παρόμοιοι συνειρμοί προκύπτουν από τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών (και οπαδών), στη σημερινή συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού στην εφημερίδα Real News. Ούτε λίγο ούτε πολύ, από… διαρροές «κυβερνητικών κύκλων» που δημοσιεύονται στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (!), οι πολίτες ενημερώνονται (;) έκπληκτοι ότι

  • «ο Αντ. Σαμαράς υπέγραψε την 5η αξιολόγηση για να δεσμεύσει τη χώρα με σκληρά μέτρα, ενώ, παράλληλα άφησε και τα ταμεία της χώρας άδεια για να μη βρεθούν τα χρήματα αυτά στα χέρια μιας άλλης κυβέρνησης…»

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας από το Φθινόπωρο του 2014 «προειδοποιούσε» δημοσίως την κυβέρνηση Σαμαρά να μην υπογράψει την αξιολόγηση για να μην δεσμεύσει την χώρα, ενώ παράλληλα διεκήρυσσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα αναγνωρίσει τις υπογραφές της σε οποιαδήποτε συμφωνία με την Τρόικα. Τα δε ταμεία της χώρας που του παρέδωσε ο… υπονομευτής Σαμαράς, αποδείχθηκαν αρκετά… γεμάτα για να καλύψουν τις οικονομικές μας ανάγκες για 6 μήνες, μέχρι δηλαδή τον Ιούλιο του 2015, όταν κατέρρευσε εντελώς η… «υπερήφανη» διαπραγμάτευση του Γ. Βαρουφάκη.

Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά και ούτως ή άλλως έχει καταντήσει μονότονη – έως πληκτική – η συνήθεια της κυβέρνησης να εφευρίσκει εχθρούς στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, του Αντώνη Σαμαρά σταθερά πρωταγωνιστούντος στις σχετικές φημολογίες. Αλλά παραμένει απογοητευτικό – έως λυπηρό – το πόσοι Έλληνες εξακολουθούν να πείθονται από τέτοιας φαιδρότητας δικαιολογίες, ή να τις επικαλούνται ως (κυρίαρχα μάλιστα) αίτια της σχεδόν καθολικής αποτυχίας του διδύμου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, στους 16 και πλέον μήνες που ήδη την ασκούν.

Τα ανωτέρω δεν υπονοούν επ’ ουδενί ότι τα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά (Ιούνιος 2012 – Ιανουάριος 2015) ήσαν ανέφελα, ότι δεν περιελάμβαναν μεγάλα λάθη, ή ότι ο ίδιος ως Πρωθυπουργός δεν επέδειξε σοβαρές ηγετικές και διαχειριστικές αδυναμίες. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι τα περισσότερα δημοσιονομικά μεγέθη που παρέδωσε ήσαν εμφανώς καλύτερα από αυτά που παρέλαβε, η ανεργία είχε σταθεροποιηθεί με τάσεις συρρίκνωσης, η αγορά το 2014 είχε αρχίσει να ανακάμπτει, τα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες εξοφλούντο, η δημόσια τάξη βρισκόταν σε αξιοπρεπές επίπεδο και γενικώς στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει να εμπεδώνεται ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Μόνη εξαίρεση σε αυτήν την αίσθηση αλλαγής σελίδας, ήσαν η αντιπολίτευση και όσοι επείθοντο από τις πομφόλυγες της τότε αντιπολίτευσης, την οποία και τελικά στήριξαν με την ψήφο τους, φέρνοντάς την στην εξουσία. Πολλοί από αυτούς ακριβώς τους ψηφοφόρους, ακόμα και σήμερα, αντί τουλάχιστον να τους εγκαλούν μήπως και βελτιωθούν, συνεχίζουν να θωπεύουν πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα, τον Πάνο Καμμένο και τους συν αυτοίς, με αποτέλεσμα να τους αποθρασσύνουν, πράγμα για το οποίο φέρουν μεγάλη ατομική ευθύνη


Warning: A non-numeric value encountered in /home/kentrodexia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009