Στον δρόμο της Κούβας

Ο Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) έγινε σήμερα ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα μετά τον Ιανουάριο του 1928, όταν και είχε κάνει το ίδιο ο προκάτοχός του Κάλβιν Κούλιτζ (Calvin Coolidge).

Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί ουσιαστικά το κορύφωμα μιας σταδιακής πορείας επαναπροσέγγισης (rapprochement) μεταξύ των «καπιταλιστικών» ΗΠΑ και της «σοσιαλιστικής» Κούβας, 54 χρόνια μετά το 1961 που οι δύο χώρες είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις. Κατόπιν πολύμηνων (και μυστικών) διαπραγματεύσεων, τον Δεκέμβριο του 2014 οι δύο Πρόεδροι ανακοίνωσαν επισήμως ότι θα προχωρήσουν στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των κρατών τους και τον Ιούλιο του 2015 οι ΗΠΑ ξανάνοιξαν την Πρεσβεία τους στην Αβάνα. Εν τω μεταξύ, σιγά-σιγά αίρονται μια σειρά περιορισμοί οικονομικής φύσεως, με τους οποίους οι ΗΠΑ περιέσφιγγαν την εχθρική Κούβα επί δεκαετίες, αν και το διαβόητο εμπάργκο αναμένει ακόμα την κατάργησή του.

Μετά από σχεδόν 57 χρόνια (από το 1959) στα χέρια των Κάστρο (δηλαδή του Φιντέλ ως το 2008 και έκτοτε του αδελφού του Ραούλ), το γραφικό νησιωτικό κράτος του Ατλαντικού των 110.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, παρουσιάζει τις γνωστές παθογένειες των σοσιαλιστικών «δημοκρατιών». Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι $7.274 (86ο στον κόσμο), η οικονομία είναι πεπαλαιωμένη και ελέγχεται ασφυκτικά από το κράτος, η παραγωγή έχει κυρίως αγροτικό προσανατολισμό και ο απομονωτισμός προς τον υπόλοιπο κόσμο είναι κυρίαρχος. Φυσικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες που θεωρούνται αυτονόητες ακόμα και σε χώρες υπό… μνημονιακή κατοχή, όπως η Ελλάδα (με το τριπλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την 38η αντίστοιχη θέση στον κόσμο), αποτελούν όνειρο απατηλό για τους συμπαθείς Κουβανούς, που καταβάλουν στωικά το τίμημα της επανάστασης, τις τελευταίες 6 δεκαετίες.

Οι θερμές εκδηλώσεις με τις οποίες έγινε δεκτός στην Αβάνα ο Αμερικανός Πρόεδρος, παρά το πολύχρονο (και σχεδόν εξοντωτικό εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας), αλλά και όσα έχουν προηγηθεί από τον Δεκέμβριο του 2014 που ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, αποτελούν χρήσιμο μάθημα για τους εγχώριους λάτρεις των ανά τον κόσμο σοσιαλιστικών «δημοκρατιών» (συνήθως μπανανιών). Χρήσιμο μάθημα είναι επίσης και για όσους έχουν ριχτεί με τα μούτρα στον Ευρωσκεπτικισμό και τον αγώνα για έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακριβέστερα, η σχεδόν πάνδημη στάση των Κουβανών απέναντι στις ΗΠΑ θα έπρεπε να αποτελεί χρήσιμο μάθημα για τους Έλληνες «σοσιαλιστές» και τους όψιμους ευρωσκεπτικιστές, αν η ιδεοληψία τους επέτρεπε κάποια επαφή με την κοινή λογική. Τότε, σίγουρα θα βάδιζαν στον δρόμο της Κούβας, τον οποίο οι… αριστερότεροι εξ αυτών επαινούσαν μέχρι πρότινος…


Warning: A non-numeric value encountered in /home/kentrodexia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009