Πολιτικός εξανδραποδισμός

Οι αντιδράσεις στην κυβερνητική κρίση που ξέσπασε προχθές λόγω της ατυχούς (;) αναφοράς του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην ΠΓΔΜ με τη λέξη «Μακεδονία», αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την επικοινωνιακή ανεπάρκεια και τον ατροφικό πολιτικό σχεδιασμό της Αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Αξιωματικής.

Η Νέα Δημοκρατία, αντί να επικεντρώσει την κριτική της στην ευρέως διαδεδομένη άποψη εντός της Αριστεράς ότι τα Σκόπια πρέπει να αποκαλούνται «Μακεδονία», αντί να αναδείξει τις αμέτρητες δηλώσεις και δράσεις, προς αυτή την κατεύθυνση, πλειάδας στελεχών του κυβερνητικού κόμματος τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Ν. Ξυδάκη σε σλοβακική εφημερίδα τον Φεβρουάριο, επέλεξε να ασχοληθεί με τον Γ. Μουζάλα, φτάνοντας να γίνει μέρος της κρίσης, με την «ετσιθελική» διαγραφή του γνωστού πολιτευτή της, Φαήλου Κρανιδιώτη. Τα μικρότερα αντιπολιτευτικά κόμματα, από την άλλη πλευρά, έσπευσαν να εμπλακούν στον πόλεμο δηλώσεων που ξέσπασε ένθεν κακείθεν, με τρόπο που μάλλον μύχιους πόθους αντικατάστασης των ΑΝΕΛ με τον εαυτό τους αναδίδει, παρά συγκροτημένο πολιτικό λόγο.

Ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, όντας προσωποπαγής σχηματισμός που ακολουθεί ό,τι αποφασίσει κατά μόνας ο αρχηγός του, διαπρέποντες μόνο στον τακτικισμό και τον λαϊκισμό, ενδεχομένως αναζητούν «ηρωική» έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα και δεν θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη αν αποχωρίσουν με κάποιο αστείο πρόσχημα. Το δήθεν τελεσίγραφο για παραίτηση του Γ. Μουζάλα, είτε διατηρηθεί είτε αποσυρθεί, σίγουρα θωπεύει τα πολιτικά αισθήματα των ψηφοφόρων του Πάνου Καμμένου, αλλά δεν απαλλάσσει ούτε τον ίδιο, ούτε τους συνεργάτες του, από τον ρόλο της άβουλης «ουράς» του ΣΥΡΙΖΑ, στις καταστροφικές για τη χώρα αποφάσεις της οποίας ουδεμία ουσιαστική αντίδραση εγείρουν.

Βασικό αίτιο της ανερμάτιστης αντίδρασης των αντιπολιτευτικών κομμάτων στην (πραγματική ή εικονική) κυβερνητική κρίση, είναι η επικέντρωση στον εντυπωσιασμό, αντί για την ουσία του ζητήματος, που εν προκειμένω υπαγορεύει ότι δεν συντρέχει λόγος παραίτησης του Γ. Μουζάλα. Διότι, μπορεί στο λεγόμενο «Μακεδονικό» να πρεσβεύουμε υπέρ της σκληρής στάσης (ούτε όνομα, ούτε αλυτρωτισμός), αλλά αυτό γίνεται με επιχειρήματα και στόχευση – όχι λόγω συναισθηματισμών, ακριβώς επειδή αυτοί έρχονται και φεύγουν, ή χειραγωγούνται κατά το δοκούν από την πολιτική ηγεσία, όπως δηλαδή συμβαίνει και τώρα. Αλλιώς, θα έπρεπε να ζητείται ήδη η παραίτηση της μισής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του Π. Καμμένου, ο οποίος σε βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως, αναφέρεται και ο ίδιος (προφανώς εκ παραδρομής) στα Σκόπια με τον όρο «Μακεδονία».

Πέραν του ανωτέρω βασικού αιτίου, όμως, υπάρχει και ένας πολύ σοβαρότερος λόγος για τον οποίο η αντιπολίτευση (και δη η Αξιωματική) δεν μπορεί να επιβάλει τις θέσεις της στην κυβέρνηση, παρά τις απίθανες γκάφες της τελευταίας: η κυριαρχία της Αριστεράς σε επικοινωνιακό και ιδεολογικό επίπεδο, στο σύνολο σχεδόν της δημόσιας σφαίρας. Η κυριαρχία αυτή δεν αντιμετωπίζεται, προφανώς, με φοβικά σύνδρομα του τύπου «αν πιαστεί κάποιος δικός μας να λέει ή να κάνει κάτι υπερβολικό ή άκομψο, οι επιλογές είναι είτε σιωπή, είτε απομάκρυνση – τίποτα ενδιάμεσο», ούτε με ύφος savoir vivre στην αντιπαράθεση, ούτε με στρογγυλεμένες (μέχρι αυτοακυρώσεως) θέσεις για ζητήματα που απαιτούν επώδυνες αλλά ρεαλιστικές αποφάσεις, όπως π.χ. το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια της χώρας.

Δυστυχώς, η νέα ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται να ξεφεύγει από την πεπατημένη των προκατόχων της. Ακόμα, βέβαια, καταναλώνει την εύλογη πίστωση χρόνου που διαθέτει λόγω του πρόσφατου των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ και λόγω του ότι ένας τόσο μεγάλος οργανισμός δεν μπορεί να αλλάξει πλήρως από τη μία μέρα στην άλλη. Όμως, ο πολιτικός εξαναδραποδισμός της πλειοψηφίας του πολιτικού φάσματος στα κελεύσματα μιας ανερμάτιστης και επικίνδυνης Αριστεράς, συνεχίζεται και λειτουργεί, ανοιχτά πλέον, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Θα βρεθεί, άραγε, κάποιος να τον σταματήσει, πριν να είναι (αν δεν είναι ήδη) πολύ αργά;


Warning: A non-numeric value encountered in /home/kentrodexia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009