Αρχή άνδρα δείκνυσι

Η ηγετική δύναμη της Κεντροδεξιάς, η Νέα Δημοκρατία, ανέδειξε σήμερα Πρόεδρο τον πιο αθόρυβο εκ των 4 υποψηφίων της μαραθώνιας και περιπετειώδους – όπως εξελίχθηκε – εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευνοημένος καθαρά από την ανέλπιστη παράταση της προεκλογικής περιόδου, η οποία του έδωσε τον καιρό να προσπεράσει τον ανεπαρκή Α. Τζιτζικώστα και τον περιορισμένης απήχησης Α. Γεωργιάδη, ήταν εμφανώς ο καταλληλότερος για τη θέση του Προέδρου, σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του. Το ότι επικράτησε του Β. Μεϊμαράκη, δεν θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη, παρά τα μαζικά περί του αντιθέτου προγνωστικά.

Όντας αουτσάιντερ εξ αρχής και με το βάρος της οικογενειακής καταγωγής του, ο νέος αρχηγός της ΝΔ έχει πολλά να αποδείξει στους επόμενους μήνες. Η προϊούσα κατάσταση αποσύνθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί να τον οδηγήσει στον πρωθυπουργικό θώκο σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα και από τον Μάιο που ο ίδιος έχει θέσει ως όριο για την επαναφορά του κόμματός του σε κυβερνητική ικανότητα. Μπορεί, πάλι, η κυβέρνηση να αντέξει ή να παραχωρήσει τη θέση της σε οικουμενική, οπότε ο κ. Μητσοτάκης (ο Κυριάκος, κατά την προτίμησή του) θα παραμείνει στα έδρανα της αντιπολίτευσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε τόσο ρευστό περιβάλλον, ουδείς μπορεί να προδικάσει με βεβαιότητα πώς ακριβώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τα προβλήματα της χώρας σωρρεύονται ιδιαιτέρως επικίνδυνα, ενώ, μαζί με τον κοινωνικό ιστό, καταρρέει πλέον και ο εναπομείνας κρατικός μηχανισμός: υγεία, παιδεία, ασφάλεια, άμυνα και λοιπές υπηρεσίες μιας ευνομούμενης πολιτείας, διαλύονται με γοργούς ρυθμούς, υπό την αφόρητη έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά και λόγω της διοικητικής ικανότητας που επιδεικνύουν διαρκώς οι κυβερνώντες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην χειρότερη, μάλλον, κατάσταση που την πήρε οποιοσδήποτε προκάτοχός του στην Μεταπολίτευση. Για να γίνει Πρωθυπουργός, πιθανόν να χρειαστεί ελάχιστη έως καθόλου προσπάθεια, λόγω της παταγώδους κυβερνητικής αποτυχίας. Αλλά, στην κατάσταση που έχει περιπέσει η Ελλάδα και με το ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον της, ένας απλός διαχειριστής, όπως ο Σημίτης ή ο Σαμαράς, δεν είναι αρκετός. Πλέον, μας χρειάζεται εθνικός ηγέτης και σίγουρα όχι ένας ακόμα Γ. Παπανδρέου ή Α. Τσίπρας.

Μπορεί να τα καταφέρει ο Κυριάκος; Θα φανεί στο μέλλον. Άλλωστε, αρχή άνδρα δείκνυσι


Warning: A non-numeric value encountered in /home/kentrodexia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009