Μανιφέστο της Κεντροδεξιάς

Η λειτουργία ενός παρεμβατικού μέσου, έντυπου ή ηλεκτρονικού, ακόμα και στο διευρυμένο ιδεολογικό φάσμα που εντάσσεται αυτός εδώ ο ιστότοπος, το Kentrodexia.org, εκ προοιμίου (και εκ προθέσεως) συνεπάγεται την διατύπωση πανσπερμίας απόψεων, σχεδόν επί παντός επιστητού και δη για κάθε ζήτημα που αφορά στην Ελλάδα, εντός και εκτός συνόρων.

Μολονότι στην πατρίδα μας ευδοκιμεί ιδιαιτέρως ο ετεροπροσδιορισμός και συχνά οι διαφωνούντες επιδίδονται στο… ευγενές άθλημα της κατηγοριοποίησης (με τις γνωστές «ταμπέλες» που συνήθως τη συνοδεύουν) όποιου εκφράζει «άλλη» άποψη, τις δικές μας θέσεις σκοπεύουμε να τις διατυπώνουμε ρητώς, εμφατικώς, επιμόνως, ανεξαρτήτως και υπεράνω οιασδήποτε πολιτικής ορθότητας, ιδεοληψίας ή προκατάληψης.

Τα χαρακτηριστικά, οι προθέσεις, οι επιθυμίες και η νοοτροπία της συντακτικής ομάδας, η οποία δημιουργεί ή επιλέγει όσα διαβάζετε στις σελίδες μας, διασαφηνίζονται στις επόμενες παραγράφους, που, μαζί με το υπόλοιπο του παρόντος άρθρου, συνιστούν σε αδρές γραμμές το ιδεολογικό μας «μανιφέστο».

Καλοπροαίρετοι

Ο δημόσιος και ιδιωτικός πολιτικός λόγος μας, χαρακτηρίζεται και οριοθετείται από την καλή προαίρεση, απέναντι σε πρόσωπα, οργανισμούς ή καταστάσεις. Αυστηρή αρχή μας είναι ότι δεν επιθυμούμε να μειώσουμε ή να προσβάλουμε κανέναν και αντίπαλο έχουμε μόνο τα κατά την αντίληψή μας κακώς κείμενα, οψέποτε καταπιανόμαστε με αυτά (αφού προτιμάμε περισσότερο τη θετική διατύπωση προτάσεων, από την άσκοπη μεμψιμοιρία). Η όποια κριτική ασκούμε από τις σελίδες μας είναι ευπρεπής και αποκλειστικά πολιτικής φύσεως. Σκοπεύουμε να την διατηρήσουμε τέτοια, χωρίς εξαιρέσεις.

Παρεμβατικοί

Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της συλλογικής προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής μας εμπειρίας, των όποιων δεξιοτήτων είχαμε την τύχη να αποκτήσουμε μετά από πολυετείς σπουδές και ακόμα περισσότερη εργασία σε ποικίλους τομείς – συμπεριλαμβανομένης της χάραξης επιχειρηματικής και πολιτικής στρατηγικής (policy making) σε διάφορα επίπεδα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό – υπέρ της πατρίδας και του κοινωνικού συνόλου, με κριτική ή προτάσεις που θα δημοσιοποιούμε. Όντας 30ρηδες και 40ρηδες στην αρχή αυτής της εθελοντικής και αυτοχρηματοδοτούμενης προσπάθειας, είμαστε λίγο-πολύ κατασταλαγμένοι (αν και οπωσδήποτε όχι απόλυτοι) στις απόψεις μας, τις οποίες συνήθως υποστηρίζουμε ευπρεπώς μεν, αλλά χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, υπεράνω πιθανών αντιδράσεων, με σεβασμό όμως σε κάθε άποψη.

Πάνω από κόμματα και χρώματα

Κινούμαστε πάνω από κόμματα και χρώματα, χωρίς να μας περιορίζει οιαδήποτε πολιτική δέσμευση ή κομματική πειθαρχία. Προφανώς η συλλογική ιδεολογική μας τοποθέτηση μας φέρνει συχνότερα πιο κοντά, για παράδειγμα, στη Νέα Δημοκρατία από ό,τι στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, αλλά ούτε σχέση (ή εξαρτήσεις) έχουμε με την πρώτη, ούτε οφείλουμε ή σκοπεύουμε να ωραιοποιήσουμε την εικόνα της, ούτε θα επιχειρήσουμε να αμαυρώσουμε την εικόνα του δεύτερου (ή οποιουδήποτε άλλου πολιτικού σχηματισμού) εις βάρος της αλήθειας – όπως μας επιτρέπουν να την αντιληφθούμε το γνωσιακό μας περιεχόμενο, οι κρατούσες συνθήκες και η καλοπροαίρετη ερμηνεία της εκάστοτε πραγματικότητας. Υποκειμενικές και σίγουρα όχι αλάνθαστες θα είναι οι απόψεις που θα διατυπώνουμε σε αυτή τη γωνιά του Διαδικτύου, αλλά ούτε ηθελημένα ψεύδη, ούτε στοχευμένη προπαγάνδα θα συνιστούν. Γι’ αυτό καλωσορίζουμε θερμά κάθε καλοπροαίρετη κριτική, οπόθεν και αν προέρχεται.

Χωρίς δεσμεύσεις ή σκοπιμότητες

Η ολιγομελής συντακτική μας ομάδα έχει σχηματιστεί με αυστηρή εφαρμογή σειράς «ασυμβίβαστων»: είμαστε απλοί εργαζόμενοι πολίτες που σέβονται τον νόμο και την τάξη, το Σύνταγμα και το δημοκρατικό πολίτευμα. Μολονότι διαθέτουμε εργασιακή εμπειρία που περιλαμβάνει κορυφαίες πολιτικές, οικονομικές και συλλογικές δράσεις, ουδείς από εμάς έχει διατελέσει μέλος (Γενικός Γραμματέας, Υπουργός ή Βουλευτής) οποιασδήποτε κυβέρνησης, ούτε έχει υπάρξει (ή προσπάθησε να γίνει, ή διεκδικεί να γίνει) υποψήφιος οιουδήποτε κόμματος, σε οποιεσδήποτε εκλογές (αυτοδιοικητικές, βουλευτικές ή ευρωπαϊκές), ούτε είναι συνεργάτης ή συστηματικός υποστηρικτής οποιουδήποτε πολιτικού ή κομματικού στελέχους, ή άλλου δημοσίου προσώπου. Η προσωπική, επαγγελματική, κοινωνική, πολιτική ή κομματική δραστηριότητα παραμένει ατομικό δικαίωμα κάθε μέλους της συντακτικής ομάδας, εφ’ όσον δεν αποπειράται να εκμεταλλευτεί το ταπεινό μας βήμα για ωφελιμιστικούς ή αλλότριους σκοπούς.

Με άλλα λόγια, είμαστε απλώς μερικοί ανώνυμοι (δηλαδή, μη επώνυμοι) Έλληνες πολίτες, οι οποίοι συμφωνούν στις γενικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία αυτού του ιστοτόπου και διατηρούν την ευγενική ανωνυμία τους, ακριβώς ως απόδειξη της έλλειψης σκοπιμοτήτων στα κίνητρα ενασχόλησής τους με την «Κεντροδεξιά». Είμαστε επίσης αποκλειστικώς αυτοχρηματοδοτούμενοι εθελοντές και δεν λαμβάνουμε, ούτε επιδιώκουμε οιουδήποτε είδους ανταμοιβή, ή άλλα ανταλλάγματα. Κάθε ένας από εμάς συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο μέσω αυτού του ιστοτόπου, για όσον χρόνο μπορεί και για όσον καιρό έχει την όρεξη να το κάνει.

Αδιάφοροι στερεοτύπων

Δεν μας απασχολεί η καθεστηκυία ερμηνεία, ούτε ο συνήθης χαρακτηρισμός, ούτε οι προκαταλήψεις που τυχόν συνδέονται με μια έννοια ή μια άποψη, εντός των ορίων – πάντοτε – της ευπρέπειας, του δημοκρατικού πολιτεύματος, της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξεως.

Σε αυτό το πλαίσιο, σεβόμαστε τον κοσμικό χαρακτήρα της διοίκησης και την ανεξιθρησκεία που έχει θεσπίσει το Σύνταγμά μας, από καταβολής του νεοελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα, όμως, τιμούμε τον πρωτεύοντα ρόλο τής – επίσης συνταγματικώς κατοχυρωμένης – Ορθόδοξης πίστης, όπως ακριβώς (και μόνο) την διατυπώνει επί 2.000 χρόνια η Ανατολική Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία. Δεν κάνουμε διακρίσεις εις βάρος κανενός με βάση τις θρησκευτικές του (ή άλλες) πεποιθήσεις ή προτιμήσεις, αλλά δεν αισθανόμαστε και την ανάγκη να απολογηθούμε σε κανέναν επειδή συμβαίνει στην πλειοψηφία μας να είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Ο σκοταδισμός δεν είναι μονοπώλιο ούτε της μίας, ούτε της άλλης πλευράς και μας βρίσκει φανατικά αντίθετους, ανεξαρτήτως προέλευσης.

Παράλληλα, θεωρούμε ύψιστες αξίες την πατρίδα και το έθνος, όσο και αν ενοχλούν μια διεθνιστική μερίδα του πληθυσμού και ανεξάρτητα από το πόσο τις κακοποιεί ή τις σφετερίζεται μια άλλη μερίδα, στην ιδεολογικώς ή πολιτικώς αντίπερα όχθη. Γενικώς, απορρίπτουμε συλλήβδην (και μετά βδελυγμίας) την ακρότητα, όπου και αν συναντάται (αφού κάθε άλλο παρά σε ένα μόνο κόμμα την βρίσκει κανείς – ακραίοι πάσης φύσεως υπάρχουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις).

Είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική μας καταγωγή και ευγνώμονες που, παιδιόθεν, έχουμε γίνει κοινωνοί της ελληνικής παιδείας – και μάλιστα εκ των βαθέων έσω. Δεν αναγνωρίζουμε, όμως, κανενός είδους «ανωτερότητα» λόγω φυλετικών ή άλλων χαρακτηριστικών σε οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα ατόμων, ή σε οιονδήποτε λαό, αρχής γενομένης από τον δικό μας.

Ανάλογα εύσημα αποδίδουμε στην έννοια της οικογένειας, με την παραδοσιακή της μορφή, ως θεμελίου λίθου και ζωτικού κυττάρου της κοινωνίας. Δεν είμαστε όλοι οικογενειάρχες, ούτε τρέφουμε αρνητικά αισθήματα για όσους αντίκεινται σε αυτή την «συντηρητική» θεώρηση της δόμησης της κοινωνίας, αλλά αντιλαμβανόμαστε και υπερασπίζουμε ως αξιωματική την αναγκαιότητα και την υπεροχή της, έναντι οποιασδήποτε άλλης μορφής ατομικής ή ομαδικής οργάνωσης και εξέλιξης.

Ως εκ των ανωτέρω, το διαχρονικό σύνθημα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», το οποίο έχει διατυπωθεί από τους Αρχαίους Έλληνες και παραδόθηκε αλώβητο από γενιά σε γενιά, μέσα από 3.000 και πλέον χρόνια ιστορίας, για μας έχει την ίδια ηθική και ουσιαστική αξία που είχε ανέκαθεν. Αναγνωρίζουμε ότι ευτελίστηκε και αμαυρώθηκε από τα πεπραγμένα της επταετίας 1967-1974, κατανοούμε τους αρνητικούς συνειρμούς που ακόμα γεννά η καπηλεία του και ο απολογισμός εκείνης της περιόδου, σεβόμαστε όποιον μερικώς ή ολικώς, με μετριοπάθεια ή με ένταση το απορρίπτει, αλλά σε ό,τι μας αφορά θεωρούμε τιμή και υποχρέωση την υπεράσπιση και την διάδοσή του, στην υγιή και εθνικώς επωφελή μορφή που κάθε καλοπροαίρετος πολίτης αντιλαμβάνεται, η οποία στην ουσία αποτελεί τον διαχρονικό συνδετικό κρίκο και την ραχοκοκαλιά του ελληνικού έθνους. Κατ’ εμάς, οι έννοιες αυτές δεν συνιστούν αποκλειστικότητα οιασδήποτε μεμονωμένης παράταξης, ανήκουν σε όλους μας και καθένας έχει το δικαίωμα να τις δέχεται ή να τις απορρίπτει, χωρίς να υποχρεούται να απολογηθεί σε όσους δεν συμφωνούν μαζί του.

Προσηλωμένοι στην ουσία

Επιθυμία μας είναι ο χρόνος που εθελοντικά και αφιλοκερδώς αφιερώνουμε σε αυτή την πρωτοβουλία, να επενδύεται στα ζητήματα ουσίας, δηλαδή σε ό,τι είναι (ή θα έπρεπε να είναι) κορυφαία προτεραιότητα στη χάραξη πολιτικής στην πατρίδα μας. Προβλήματα όπως το δημογραφικό, η ασφάλεια (εσωτερική και εξωτερική) και το μεταναστευτικό, έχουν παραμεληθεί τόσο, ώστε πλέον να έχουν λάβει υπαρξιακό χαρακτήρα για το ελληνικό έθνος και να προηγούνται ακόμα και της οικονομίας (που φυσικά είναι το πιεστικότερο θέμα αυτή την εποχή). Σε όλα αυτά, αλλά και στα υπόλοιπα ζητήματα πολιτικής, προτιμάμε την αναζήτηση βιώσιμων λύσεων, από τις προχειρότητες, τον λαϊκισμό ή τη συμμετοχή σε ατελέσφορες αντιπαραθέσεις. Αναγνωρίζοντας ότι τίποτα δεν είναι τέλειο σε αυτόν τον κόσμο, συμβιβαζόμαστε με τον πραγματισμό (ρεαλισμό), αντί να αναζητούμε ρομαντικές, αιθεροβάμονες ή ουτοπικές διεξόδους στα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας.

Ιδεολογικώς προσανατολισμένοι

Οι θέσεις που παίρνουμε και οι απόψεις που εκφράζουμε, έχουν ιδεολογικό πρόσημο και κινούνται από τις παρυφές της Σοσιαλδημοκρατίας, μέσω του Κέντρου, ως την Δεξιά. Ο ευρύς αυτός πολιτικός χώρος, ο οποίος εγκολπώνει μεταξύ άλλων και τον (υγιή) φιλελευθερισμό, είναι ό,τι αντιλαμβανόμαστε ως «Κεντροδεξιά», εξ ου και το χαρακτηριστικό όνομα της ομάδας μας. Εμπνεόμαστε εξίσου από τις καλώς εννοούμενες ανάγκες των πολλών, την κοινωνική ευαισθησία, τις οικολογικές ανησυχίες, τον ακτιβισμό, την ατομική ελευθερία, την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την ασφάλεια, την ανοιχτή οικονομία, την ελληνική παιδεία, την εθνική ταυτότητα, τον πατριωτισμό και την έννοια του ευνομούμενου κράτους, στον ρόλο του ρυθμιστή. Δεν θεωρούμε καμμία από αυτές τις αξίες αποκλειστικό κτήμα, δικαίωμα ή προνόμιο οποιασδήποτε παράταξης και επιδίωξή μας είναι να τις υπηρετούμε (κατά δύναμιν) όλες – με λυσιτελή πραγματισμό, με κοσμιότητα και με ευπρέπεια, χωρίς λαϊκισμούς ή υπερβολές.

Πατριώτες διεθνιστές

Αντιλαμβανόμαστε τον πατριωτισμό στο πλαίσιο της σύγχρονης εποχής, με προστασία και καλλιέργεια της διαχρονικής εθνικής ταυτότητας, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Ως πρωταρχικό και κυρίαρχο μέλημα αναγνωρίζουμε την εξυπηρέτηση των διαχρονικών συμφερόντων του ελληνικού έθνους και του ελληνικού κράτους, πράγμα που πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνεται καλύτερα (αν και ποτέ τελείως) μέσα από ισχυρές διεθνείς συμμαχίες, επιδέξιο προσανατολισμό των συμφερόντων της χώρας, σύμπλευση με τους κανονισμούς της παγκόσμιας κοινότητας, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, λελογισμένη αποδοχή πολυπολιτισμικών επιδράσεων και εξωστρεφή πολιτική διεθνών σχέσεων. Το ελληνικό κράτος υπάρχει πρωτίστως για να προστατεύει και να υπηρετεί το ελληνικό έθνος, κάτι που μπορεί και θα πρέπει να επιδιώκει στο πλαίσιο της (ορθώς εννοούμενης) διεθνούς νομιμότητας, της οποίας όμως υπερέχει (όπως θεωρείται ότι υπερέχει για όλα τα σοβαρά κράτη του κόσμου). Ως την ανακάλυψη καλύτερης εναλλακτικής λύσης, θεωρούμε ότι η πατρίδα μας είναι πιο ασφαλής στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στους δυτικούς (ή δυτικοστραφείς) διεθνείς οργανισμούς, παρά τα γνωστά και σοβαρά ελαττώματά τους, από το να απομονωθεί σε μια γεωγραφική γειτονιά γεμάτη υπαρκτούς και άμεσους κινδύνους, ελπίζοντας σε φανταστικούς ή αδύναμους συμμάχους και ρισκάροντας την ίδια της την ύπαρξη στο όνομα ρομαντικών ή συναισθηματικών προτιμήσεων.

Ανοιχτοί σε επιρροές

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, όποιος επιθυμεί να συμβάλει στο καλό της Ελλάδας, πρέπει να είναι έτοιμος να επηρεαστεί από κάθε γόνιμη άποψη, ανεξαρτήτως της πολιτικής, κομματικής ή κοινωνικής προέλευσής της. Αποτελεί συλλογική ιδεολογία μας η αξιοποίηση κάθε χρήσιμης πρότασης στη διατύπωση του πολιτικού μας λόγου και σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε ή ακόμα και να υιοθετήσουμε κάθε ενδιαφέρουσα προσέγγιση, από την άκρα Αριστερά ως την Άκρα Δεξιά, στο αδιαπραγμάτευτο, πάντοτε, πλαίσιο της συνταγματικής και δημοκρατικής νομιμότητας, όπως ρητώς εξηγούμε και παραπάνω.

Εν κατακλείδι, σε αυτήν μας την προσπάθεια είμαστε ομοθυμαδόν, αυστηρώς και με πάθος συντεταγμένοι με «τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς»…


Warning: A non-numeric value encountered in /home/kentrodexia/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1009